Spaanse voetbalvrouwen troeven voetbalmannen af: bezoekersrecord bij Athletic de Bilbao

Woensdagvond speelden de vrouwen van  Athletic de Bilbao tegen de vrouwen van Atlético Madrid. Dat is, als de mannen zouden hebben gespeeld, vergelijkbaar met wedstrijden in ons land als Feijenoord – Ajax: het is Baskenland tegen de hoofdstad.

De Baskische vrouwen verloren weliswaar met 2- 0 van de Madrileense tegenstander maar daarbij vestigden ze wel een record: het stadion San Mamés was gevuld met maar liefst 48.121 bezoekers. Voor de mannen van Athletic de Bilbao staat het record op niet meer dan 46.884. In heel Spanje bezochten nog nooit zoveel toeschouwers een wedstrijd van vrouwen. De voetbalvrouwen van Bilbao hebben eigen muziek als ze het veld opkomen. Dat klinkt zo.

In Nederland gaat het ook die kant op, we schreven daar al eens over. De Oranjevrouwen bespelen bij thuiswedstrijden het stadion van PSV, met een capaciteit van 30.000 bezoekers. Dat is inmiddels te klein, de KNVB onderzoekt nu of de Kuip in Rotterdam of de Arena in Amsterdam – allebei met een capaciteit van meer dan 50.000 bezoekers – een alternatief zijn.

Behalve het ‘sportieve’ element van de ontwikkeling van de toeschouwersaantallen is er ook een emancipatorische effect. Want met het al maar groeiende succes van vrouwenvoetbal wereldwijd wordt ook de roep om gelijke beloning gehoord. Gelijke beloning van vrouwelijke en mannelijke voetballers is voorlopig een utopie want de best betaalde mannen hebben een basis in bezoekersaantallen – niet alleen in het stadion maar vooral ook op televisie – merchandising (shirtjes!) en sponsoren.

Nu vrouwen bewijzen dat ze ook de grote stadions volkrijgen maken salariseisen ook meer kans.

In 2016 werden de vrouwen van Bilbao kampioen van Spanje. Toen zag het er op straat zo uit: