Femke Halsema botst met mannen-denkers over straatnamen

Amsterdam heeft een commissie Cnor. Dat is tot daar aan toe maar als een commissie met zo’n naam ook nog eens het exclusieve recht heeft op advies over de namen voor nieuwe straten, dan kunnen de problemen niet lang uitblijven. Cnor staat voor ‘Commissie naamgeving openbare ruimte’. In heel andere tijden zal zo’n naam – Cnor – in elk geval onder de commissieleden op veel draagvlak hebben gerekend, nu is het vooral een illustratie van het wegdrijven van de maatschappelijke realiteit.

Recent adviseerde de commissie burgemeester Femke Halsema om de straten in een nieuwe wijk in IJburg te noemen naar de hoofdrolspelers van de Slag op de Zuiderzee in 1573. Allemaal witte mannen. ‘Dus toen zij met het idee kwamen van die kapiteins uit de 16de eeuw, heb ik de commissie er gewoon op gewezen dat dit niet in lijn is met het beleid van de stad.’, aldus Halsema.

Vervolgens adviseerde het stadsbestuur de Cnor om eens na te denken over de leiders van slavenopstanden. Dat zijn dan tenminste overwegend zwarte mannen.

Daarna adviseerde deze commissie van historici en deskundigen straten te vernoemen naar ‘internationale dansstijlen’. Dan stuit je kennelijk onvermijdelijk ook op de mazurka en de merengue, ongetwijfeld zullen de nieuwe en overwegend jonge bewoners zich een leven zonder kunnen voorstellen.

Bij dit alles: de Cnor adviseert, de burgemeester beslist. Advies van Halsema aan de Cnor: Denk gelijk ook eens even na over je eigen naam…

OPZIJ schreef al vorig jaar over De Bovengrondse die ijvert voor meer straten, vernoemd naar vrouwen. Dat is bij de Cnor nog niet helemaal ingedaald.