Voetbalvrouwen waren vroeger ‘de vrouw van’. Nu spelen ze zelf

Het kan verkeren. Wie het vroeger over voetbalvrouwen had, had daarbij een rijtje – meestal nogal opgedirkte – vrouwen op de tribune voor ogen. Die vrouwen keken naar hun mannen die beneden op het veld hun brood verdienden en waarvan ze meestal financieel meer dan afhankelijk waren. Stip op de horizon: ooit een eigen sigarenzaak, dan had je jezelf financieel onafhankelijk gevoetbald.

Die stip is nogal veranderd met een gemiddeld salaris in de eredivisie van bijna € 300.000,-. En wie zich naar Duitsland, Frankrijk, Italie, Spanje of het Verenigd Koninkrijk weet te ballen ziet zich doorgaans voor het probleem gesteld een veelvoud van die € 300.000,- te verdienen. Als je Frenkie de Jong of Virgil van Dijk heet kan het ook zomaar het 50-voudige worden.

In Nederland of daarbuiten zie je nog steeds beelden van rijtjes ‘de vrouwen van’ maar wie het nu over voetbalvrouwen heeft heeft meestal toch gewoon onze eigen Oranjevrouwen in gedachten. In juni spelen ze in Frankrijk het WK, morgen beginnen de oefeninterlands, de eerste tegen Mexico. Hier leest u het complete programma.

Het Nederlandse elftal van vrouwen bestaat zo goed als helemaal uit vrouwen die in het buitenland spelen, op het hoogste niveau. een aantal van hen verdient inmiddels goed tot zeer goed maar dat betekent nog altijd minder dan het eredivisieniveau van de mannen in eigen land.

Toch kan dat snel veranderen. De publieksaandacht voor vrouwenvoetbal groeit snel en daarmee ook de bereidheid van televisiezenders en sponsors om meer te betalen. In de tenniswereld – althans bij de grote toernooien – is het inmiddels normaal dat het prijzengeld volledig gelijk is getrokken. Dat zit er bij de vrouwen nog niet in maar de KNVB zou natuurlijk wel al dat gebaar kunnen maken door mannen en vrouwen als international gelijk te behandelen. Want ook hier lopen de stadions steeds verder vol en worden de interlands inmiddels live uitgezonden, over die problematiek schreven we al eerder.