Wetenschappers Marion Koopmans en Diederik Gommers winnen Machiavelliprijs

Hoogleraar virologie Marion Koopmans (OPZIJ Top 100 Winnaar categorie Gezondheid) en arts Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, krijgen de Machiavelliprijs 2020. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Koopmans en Gommers ontvangen de prijs vanwege hun inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek. “Enthousiast en onvermoeibaar weten zij keer op keer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal”, aldus het juryrapport.

Ook prijst de jury het feit dat de wetenschappers actief de dialoog aangaan met twijfelaars en tegenstanders van het beleid en daarmee zorgen voor een groter begrip, zeker bij jongeren. “Het siert Koopmans en Gommers dat zij het informeren van een breed publiek tot hun roeping hebben gemaakt naast hun dagelijks werk in de zo urgente bestrijding van het coronavirus. Een roeping die beiden met grote vanzelfsprekendheid en kundigheid uitoefenen”.

Eerdere prijswinnaars waren onder meer Elliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, burgemeester Jos Wienen, de beweging SheDecides, Hugo Borst & Carin Gaemers (OPZIJ columniste en Topvrouw 2017), de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

%d bloggers liken dit: