Internationale Vrouwendag

Elk jaar wordt op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Maar waar komt deze dag eigenlijk vandaan?

vrouwendag
Los Angeles. Molly Adams from USA, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. Tijdens een enorme demonstratie eisten duizenden vrouwen meer loon, betere omstandigheden en afschaffing van kinderarbeid. Deze staking was het begin van de strijd voor vrouwenemancipatie en gelijkheid. Twee jaar later, in 1910, wordt in Kopenhagen de Socialistische Internationale georganiseerd. Tijdens dit evenement, waar meer dan 100 gedelegeerden uit 16 landen aanwezig waren, pleitte de Duitse socialiste Clara Zetkin voor een jaarlijkse vrouwendag voor het algemeen vrouwenkiesrecht. In 1911 werd in verschillende landen de eerste Vrouwendag gevierd. Op 12 mei 1912 werd in Nederland de eerste Vrouwendag gevierd, met als thema het algemeen vrouwenkiesrecht. Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef de Vrouwendag overeind, maar stond veelal in het teken van pacifisme.

Op 8 maart 1917 brak er in Sint Petersburg een staking uit onder vrouwelijke arbeiders. Zij strijdden voor betere werkomstandigheden, maar ook tegen de oorlog en het voedseltekort. Deze dag groeide uit tot een algemene staking, die later het begin van de Russische Revolutie zal worden genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Internationale Vrouwendag in het slop. Tijdens de wederopbouw was er weinig belangstelling voor. Dit veranderde in de jaren zeventig toen de Tweede Feministische Golf een feit werd. in 1975 riepen de Verenigde Naties de dag uit tot officiƫle Internationale Vrouwendag.

Internationale Vrouwendag in NL en daarbuiten
Ook nu nog wordt Internationale Vrouwendag gevierd. In Nederland worden er lezingen en evenementen georganiseerd, meestal rondom een speciaal thema als gelijke betaling of geweld tegen vrouwen. Hier vind je een lijst van evenementen die in 2021 op het programma staan.

De viering van Vrouwendag verschilt per land. Zo is het in Italiƫ gebruikelijk om vrouwen een bosje mimosa cadeau te doen. In Rusland is 8 maart een vrije dag, waarbij jongens en mannen kleine cadeautjes of bloemen worden geven aan meisjes en vrouwen.