Dijksma: “Bezoekers van abortusklinieken verdienen extra bescherming.”

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, gaat haar besluit om demonstranten bij de abortuskliniek in haar stad te weren opnieuw motiveren in hoger beroep.

Eerder schreven we dat de anti-abortusdemonstranten van Jezus Leeft vorig jaar volgens de rechter onterecht weggestuurd waren van een plek dichtbij de abortuskliniek. De vereniging wilde demonstreren met een omgebouwde ambulance en 3 demonstranten. Burgemeester Sharon Dijksma gaf aan dat dat alleen mocht op de laad- en losplek, zo’n 70 meter verder van de kliniek. Dijksma gaf als reden dat de demonstratie bij de kliniek het Vrelinghuis ‘zou leiden tot verkeersonveilige situaties waarin de toen geldende regel om 1,5 meter afstand te houden niet zou kunnen worden nageleefd’. Daarop stapte de vereniging naar de rechter en die stelde hen in het gelijk. Het laatste woord bleef bij Dijksma, die als burgemeester bepaalt of een demonstratie mag doorgaan of niet. De demo die vrijdag gepland stond, heeft ze dan ook afgekeurd.

Grondrechten van kwetsbare vrouwen
Dijksma zal in hoger beroep tegen de uitspraak het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen inzetten als een nieuw argument. Ze schrijft in een brief aan de gemeenteraad van Utrecht: “Hierbij weeg ik niet alleen het demonstratierecht mee, maar ook de (grond)rechten van de kwetsbare vrouwen die de kliniek in vrijheid en ongestoord moeten kunnen bezoeken. Als het gaat over de demonstratie van 5 mei 2021, die overigens niet heeft plaatsgevonden, zie ik voldoende specifieke juridische aanknopingspunten om de verplaatsing in hoger beroep verder te onderbouwen.” Maar er is meer, vervolgt ze. “Abortusklinieken en de omgeving van die klinieken zijn namelijk moeilijk te vergelijken met andere demonstratielocaties. Deze plekken onderscheiden zich door de uiterst gevoelige medische ingrepen die daar plaatsvinden. Vrouwen die een abortuskliniek bezoeken voor een behandeling bevinden zich op een bepalend punt in hun leven. Het gaat om een zeer ingrijpende en emotioneel beladen beslissing die iemand psychisch zwaar kan belasten. Die situatie is kwetsbaar en raakt de kern van de persoonlijke levenssfeer. Daarom verdienen bezoekers van abortusklinieken extra bescherming.”

Hulde aan de burgemeester die zich inzet voor kwetsbare vrouwen en vindt dat bezoekers van abortusklinieken extra bescherming verdienen!