Hoe Massouda Jalal, oud-minister van Vrouwenzaken in Afghanistan, vanuit Nederland het verzet tegen de Taliban organiseert

Vanuit ons land organiseert Dr Massouda Jalal, oud-minister en presidentskandidaat in Afghanistan, het verzet tegen de Taliban. Onder andere middels Istanbul Dialogue.

Vorig jaar vluchtte Dr Massouda Jalal samen met haar dochter Husna Jalal vanuit Afhanistan naar Nederland. Door haar haar contacten met vrouwenrechtenorganisaties in Nederland kon ze vrij snel na de val van Kabul geëvacueerd worden. In Afghanistan was Jalal minister van Vrouwenzaken van 2004 tot 2006 en ze was drie keer kanidaat (in 2002, 2004 en 2019) voor het presidentschap. Daarvoor was ze arts medische faculteit van de universiteit van Kabul. Toen de Taliban haar dat werk verbood in 1996, werd ze vrouwenrechtenactivist.

Haar kandidaatstelling voor het presidentschap was dan niet succesvol, het inspireerde vrouwen hetzelfde te doen. Want na haar kandidaatstelling stelden 550 vrouwen zich kandidaat voor de parlementsverkiezingen en vlak voor de overname van de Taliban was 24 procent van de ambtenaren vrouw.

Nu de Taliban aan de macht is, is de situatie flink veranderd. Afghaanse meisjes mogen niet meer naar school en vrouwen mogen niet meer werken. Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat willekeurige arrestaties, marteling en mishandeling, buitenechtelijke executies en gedwongen verdwijningen, vervolging van etnische en religieuze minderheden en beperkingen voor vrouwen en meisjes aan de orde van de dag zijn, zo schreven we eerder al.

Vanuit Nederland zetten moeder en dochter zich in. Husna startte een online platform voor jonge, Afghaanse vrouwen, wat voortbouwt op het werk dat ze in Afghanistan deed. “We zetten psychologische hulp op en bieden bijvoorbeeld Engelse les aan. Zodat we niet opnieuw een generatie vrouwen krijgen die achterloopt,”  vertelt ze aan Amnesty.

Istanbul Dialogue
Haar moeder was onlangs met ‘Istanbul Dialogue’ aan het vergaderen over de toestand in Afghanistan. De Jalal Foundation, de organisatie van Massouda, belegde de vergadering. De vrouwen van Instanbul Dialogue willen binnenkort in Ankara een volgende bijeenkomst beleggen, maar dan met meer vrouwen uit meer landen, ook buurlanden van Afghanistan. Het moet de aanzet geven, zegt Jalal, tot een democratisch alternatief voor het Talibanbewind.