Iraanse actrice Taraneh Alidoosti opgepakt wegens steun aan demonstranten

De bekende actrice Taraneh Alidoosti is in Iran opgepakt voor het betuigen van haar solidariteit aan de eerste ter dood veroordeelde demonstrant. Dat deed ze afgelopen week op Instagram.

Volgens het Iraanse staatspersbureau INRA is de arrestatie onderdeel van een campagne tegen meerdere Iraanse beroemdheden vanwege hun zogenaamde “provocerende content”. Alidoosti wordt beschuldigd van het verspreiden van ‘nepnieuws’. Ze zou “geen documenten” kunnen overleggen die “haar beweringen” onderbouwen. Haar account op het social medium werd geblokkeerd.

In 2020 werd Alidoosti tot vijf maanden voorwaardelijk veroordeeld voor het leveren van kritiek op agenten van de religieuze politie die een vrouw mishandelden wegens het niet dragen van een hoofddoek. En we schreven eerder al over haar foto op Instagram waar ze zonder hoofddoek te zien was. Voor haar bijna 8 miljoen volgers hield ze een bord vast met de leus ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’. De tekst is inmiddels het symbool geworden voor de vrouwenrechtenstrijd.

De 38-jarige Taraneh Alidoosti werd internationaal bekend door haar hoofdrol in de film The Salesman, een film over een Iraans echtpaar die met een Oscar werd bekroond.