Het prijskaartje van menstruatie

Wat kost het om te menstrueren? De NOS heeft een tool ontwikkeld om dit uit te rekenen. Aan de hand van verschillende vragen kun je bij benadering te weten komen wat menstrueren jou precies kost.

6000 dollar

In een mensenleven wordt bijna 6000 dollar uitgegeven aan menstrueren, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau OnePoll. Dat is omgerekend ruim 5500 euro. De kosten kunnen per persoon flink variƫren en zijn bijvoorbeeld afhankelijk van hoe intensief iemand menstrueert en wat voor anticonceptie er gebruikt wordt.

Oneerlijk

Aanleiding voor het ontwikkelen van de rekentool is de toenemende aandacht voor menstruatiearmoede. Ook stipt de NOS het oneerlijke aspect aan van menstruatie: alleen vrouwen en mensen met een baarmoeder draaien nu voor de kosten op.

Menstruatiearmoede

Volgens een schatting van de Wereldbank kampen 500 miljoen mensen met menstruatiearmoede. Door menstruatiearmoede lopen vrouwen meer kans op infecties, bijvoorbeeld omdat zij uitwijken naar wc-papier of kranten. Daarnaast kan menstruatiearmoede gepaard gaan met schaamte. De angst om door te lekken zorgt ervoor dat zij vaker thuisblijven en minder actief deelnemen aan de samenleving.

Lees ook: Vanaf dit jaar gratis menstruatieproducten voor laagste inkomens