Mirjam Kaijer wint de Vrouw in de Media Award 2022

Mirjam Kaijer is de winnaar van de veertiende landelijke Vrouw in de Media Award 2022. Zij was samen met de andere elf regionale Award winnaars genomineerd voor deze landelijke prijs. Ze schreef het boek Ik ben geen man en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg.

We schreven eerder over Kaijer. Na een bezoek aan de huisarts schrok hoe ze werd behandeld door artsen: van de ene naar de andere arts gestuurd, klachten werden afgedaan als onderdeel van de overgang tot fibromyalgie. Na een jarenlange zoektocht bleek uiteindelijk dat er een goedaardige tumor op haar bijschildklier zat. In 2020 werd ze geopereerd in de VS en sindsdien is ze klachtenvrij. Over haar ervaringen schreef ze het boek ‘Ik ben geen man’.

Genderspecifieke zorg
Dit jaar richtte ze een stichting op, Voices for Women, om de bewustwording rondom deze problematiek te vergroten en vrouwen die daar onder lijden te steunen. Ze vertelt: “Zo’n 80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouw is. Genderspecifieke zorg blijkt nog ver te zoeken in Nederland, vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten. Dit is zorgelijk want het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan dat van de man en te weinig kennis maakt vele slachtoffers.” Ze startte een petitie voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam. Deze werd meer dan 41 duizend keer ondertekend. Met een bus vol vrouwen reisde ze in september naar Den Haag af om de petitie aan de minister te overhandigen.

Voices for Women

Krachtige ambassadeur
De jury van de award koos unaniem voor Kaijer, omdat ze een boodschap van belang heeft en die op een enthousiaste en vasthoudende wijze uitdraagt. Ze treedt naar voren als een krachtige ambassadeur voor een urgent doel. Haar expertise vertaalt ze naar verschillende vormen, soms serieus dan weer creatief. Ze laat geen platform of podium onbenut. Ze weet een snaar te raken en stelt een probleem aan de orde dat de helft van Nederland direct raakt. Meer kennis en onderzoek is nodig, zodat vrouwen met klachten voortaan altijd serieus worden genomen en de medische zorg krijgen die ze verdienen. Uiteindelijk is dit ook in het belang van mannen en van de maatschappij als geheel. De stemmers: ‘Ze is een fantastisch boegbeeld en geeft vrouwen een stem’.

%d bloggers liken dit: