VN-veiligheidsraad voert druk tegen Taliban op

© UNICEF/Mark Naftalin
 
Young girls attend class at a UNICEF-supported school in Helmand Province, Afghanistan.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat de Taliban de inperking van vrouwenrechten zo snel mogelijk terugdraait.

Tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is er unaniem een resolutie aangenomen waarin staat dat de Taliban alle maatregelen tegen meisjes en vrouwen zo snel mogelijk ongedaan moet maken. Een duidelijk statement vanuit de VN met 15 stemmen voor en 0 tegen. Zowel de Verenigde Staten, China als Rusland steunden de resolutie.

Internationale bijeenkomst Doha

De timing van de resolutie valt mooi samen met de internationale bijeenkomst in Doha, Qatar. Daar wordt over een aantal dagen gesproken over de relaties met de taliban. Secretaris-generaal António Guterres zal hier namens de VN overleggen met delegaties van verschillende landen.

Staking personeel

Eerder deze maand vroeg de al het Afghaanse personeel om thuis te blijven. Dit besluit kwam als een reactie op het Taliban-verbod voor vrouwen om te werken bij de Verenigde Naties. Er was toen al maanden een verbod van kracht voor vrouwen om te werken voor ngo’s, maar de Verenigde Naties was hier een uitzondering op.

Lees ook: Steeds meer vrouwenrechten ingeperkt in Afghanistan