Misogynie leidt tot vertrek Sigrid Kaag: ‘Het heeft te veel van mijn gezin gevraagd’

Kaag in 2022 tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen

Sigrid Kaag stapt op als lijsttrekker van D66. Eerder liet ze na de val van het kabinet al weten een besluit te hebben genomen over haar politieke toekomst. Het is nog onduidelijk wie haar gaat opvolgen.

In een gesprek met Trouw zegt ze hierover: “Mijn werk heeft een zware wissel getrokken op mijn kinderen en mijn man. Ik kwam terug naar Nederland omdat ik echt dacht: hier kan ik iets betekenen en het goede proberen te doen. Maar het heeft te veel van mijn gezin gevraagd. Ik vind dat ik dit niet nog een keer mag vragen.”

Kaag refereert aan de vele seksistische en racistische uitingen en bedreigingen aan haar adres – letterlijk en figuurlijk. Zo stond er een man met een brandende fakkel voor haar deur.

Vrouwenhaat

Het besluit komt niet als een complete verrassing. Onlangs was ze te gast in het programma College Tour. Daarin deden haar dochters een emotionele oproep. Ze vertelden bang te zijn dat hun moeder hetzelfde zal overkomen als Els Borst. De hoop dat hun moeder haar werk neer zou leggen, is werkelijkheid geworden.

Wil je ook een vuist maken tegen vrouwenhaat? Teken dan hier de petitie van Opzij.

Lees ook: De dochters van Sigrid Kaag maken zich zorgen om haar veiligheid