Pieter Omtzigt kan al vandaag een keer concreet worden: abortus uit het Wetboek van Strafrecht

Pieter Omtzigt is voor velen de nieuwe messias, een gevaarlijk imago. De verwachtingen zijn dan torenhoog. Dat zien we vaak in de politiek, vooral voor nieuwkomers wat Omtzigt natuurlijk niet maar tegelijk ook wel is. Een verwijt dat dezer dagen veel wordt gehoord dat hij wel veel zegt maar dat het aan de dadendrang teveel ontbreekt. En het is ook niet bepaald coherent, gaat-ie over rechts of over links?

Zouden we als OPZIJ een stemadvies moeten geven – dat doen we niet maar nu er zovelen van u nog twijfelen bieden we hier en daar wel argumentatie – dan zouden we zijn Nieuw Sociaal Contract zeker niet boven op de stapel leggen. Want NSC is toch ook veel CDA 2.0 met een accent op die ‘0’. Die ‘2’ staat dan voor heel veel beloftes die nog moeten worden waargemaakt. Als het gaat om de wet- en regelgeving rond abortus is NSC – althans als we naar Omtzigt’s standpunten tot nu toe kijken – ronduit conservatief. En het is ook eigenlijk te gek voor woorden als dat ‘Nieuw’ eraan in de weg staat dat abortus uit het Wetboek voor Strafrecht wordt gehaald.

Abortus is een medische handeling, het is zorg. Maar zo is het nog steeds niet geregeld. Dat je een vrouw én de arts het onder voorwaarden toestaat maar wel op basis van het Wetboek van Strafrecht, het is dus eigenlijk illegaal, is een grof schandaal.

GroenLinks-PvdA Kamerlid Corinne Ellemeet heeft woensdag een initiatiefwetsvoorstel ingediend om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Ze vertrekt en gaat de stemming niet meer meemaken. Maar Pieter Omtzigt wel dus kan hij nog vandaag zeggen hoe hij en zijn partij zullen stemmen. Zodat vrouwen op 22 november a.s. in elk geval ten dele weten wat ze aan hem zullen hebben.