Ook Libanon schaft omstreden verkrachtingswet af

Libanon besloot woensdag het omstreden wetsartikel af te schaffen waarmee verkrachters vervolging konden voorkomen door met hun slachtoffer te trouwen. Eerder deze zomer deden Tunesië en Jordanië hetzelfde. 

Hoewel verkrachting in Libanon een strafbaar feit is, bestond voor de dader nog altijd de mogelijkheid om de gevangenis te ontlopen op basis van artikel 522: met het slachtoffer trouwen. Zelfs als hij al veroordeeld was kon de straf op die manier worden geannuleerd.

De wijziging van de wet komt na jarenlang actievoeren en steeds grimmigere protesten. Vrouwenorganisatie Abaad en andere nationale en internationale groepen strijden al jaren voor de afschaffing van artikel 522 en voor bewustwording bij vrouwen en hun families. De schending van de familie-eer is voor families een reden om hun dochter uit te huwelijken aan haar verkrachter om zo de schande van de verkrachting uit te wissen.

In december vorig jaar demonstreerden Libanese vrouwen in Beiroet, gekleed in bebloede bruidjurken. Er waren billboards en posters waarop stond: “Een witte jurk verbergt geen verkrachting”. Dit voorjaar was de zonnige boulevard van Beiroet het toneel van een luguber protest. 31 bruidsjurken hingen in stroppen tussen de palmbomen, een voor elke dag in de maand dat vrouwen het risico lopen verkracht te worden en met de dader moeten trouwen.

Bassam Khawaja, een Libanese onderzoeker voor Human Rights Watch, vertelde aan HuffPost blij te zijn met de uitspraak, maar stelt ook dat er nog genoeg werk aan de winkel is in het land. Hij noemt de afschaffing van de wet ‘een enorme overwinning voor vrouwenrechten’ maar voegt daaraan toe dat verkrachting binnen het huwelijk in Libanon nog altijd niet strafbaar is en dat kindhuwelijken nog steeds zijn toegestaan.

Op dit moment hebben diverse landen, waaronder Algerije, Bahrein, Koeweit en Libië nog ‘marry-the-rapist’ wetten die ervoor zorgen dat de verkrachter niet vervolgd wordt en zelfs een vrouw cadeau krijgt. Zij mag voortaan legaal wordt misbruikt, want in tientallen landen geldt verkrachting binnen het huwelijk niet als strafbaar. Laten we hopen dat deze landen snel het voorbeeld van Tunesië, Jordanië en Libanon volgen.