Publieke omroepen doen onderzoek naar (on)gelijke beloning

De publieke omroepen gaan onderzoeken of mannen en vrouwen voor gelijk werk gelijk betaald krijgen. Dat meldt staatssecretaris Sander Dekker (Media) in zijn antwoord op de kamervragen van D66-kamerlid Jan Paternotte over (on)gelijke beloning bij de publieke omroep.

Anderhalve maand geleden maakte de BBC onder politieke dwang de salarissen van haar grootverdieners openbaar. Niet alleen ontstond er ophef over de hoogte van de salarissen, ook bleek dat vrouwen bij de Britse omroep voor hetzelfde werk flink minder betaald krijgen dan mannen.

Naar aanleiding van dat nieuws stelden Nederlandse omroepbazen in het AD dat er bij de Nederlandse publieke omroep geen sprake is van salarisdiscriminatie. D66-kamerlid Jan Paternotte was daar niet van overtuigd en vroeg staatssecretaris Sander Dekker of hij bereid was dit nader te onderzoeken.

“NPO wil gelijke beloning onder aandacht omroep brengen”
Dekker laat in zijn schriftelijke antwoord op de kamervragen weten dat hij zelf geen aanleiding ziet om een quick scan uit te (laten) voeren bij de publieke omroep. “Er is geen aanwijzing dat er sprake is van ongerechtvaardigde ongelijke beloning van mannen en vrouwen bij de publieke omroep.” Dekker specificeert dat er redenen kunnen zijn om iemand meer te betalen, bijvoorbeeld als deze persoon meer relevante werkervaring heeft.

De staatssecretaris meldt ook dat de NPO het onderwerp diversiteit hoog op de agenda heeft staan.  “In zijn jaarverslag over 2016 zegt de NPO te streven naar gelijke deelname van vrouwen en mannen in de top en naar een evenwichtige man-vrouwverdeling in alle salarisklassen. Over alle salarisklassen was de man-vrouwverdeling eind vorig jaar 51 procent – 49 procent.”

De NPO heeft Dekker laten weten het onderwerp onder de aandacht te brengen bij de omroepen en samen met hen te kijken of een onderzoek op eigen initiatief nuttig kan zijn. “Mij lijkt dat zinvol, maar het is uiteraard aan de omroepen zelf op welke wijze zij dit onderwerp aanpakken.” Dekker blijft met de NPO en de omroepen in gesprek.

Paternotte is blij met de antwoorden van Dekker, vertelt hij aan het AD: “Dat is hard nodig, want de Britse BBC heeft laten zien dat zelfs bij de meest vooraanstaande publieke omroep ter wereld het flink scheef kan zitten.” Hij vindt dat juist de publieke omroep het goede voorbeeld moet geven omdat de salarissen met belastinggeld worden betaald. Eind augustus stelde Paternotte ook al kamervragen over de hoge salarissen van Rutger Castricum en Dominique Weesie van de omroep PowNed. PowNed maakt deel uit van de publieke omroep en kwam voort uit het weblog Geenstijl.