Grote kans dat ‘balanstrutje’ de Dikke Van Dale haalt. En misschien bent u het wel

Begin dit jaar schreven we al over een nieuwe naam voor een groeiend fenomeen. Steeds meer goed opgeleide, goed verdienende vrouwen kiezen voor een baan van minder uren. Hier is geen sprake van een glazen plafond of tegenwerking van wie dan ook. Het is een volledig vrije keuze. En het heeft ook niets te maken met gezinsvorming, traditioneel voor veel vrouwen een reden om minder te gaan werken. Ze komen met minder dan een full time-salaris ook prima rond en houden tijd over voor leuke dingen.

De Telegraaf deed destijds een rondje veronderstelde carrièrevrouwen en was er snel uit. Elske Doets van reisorganisatie Jan Doets America Tours was nogal uitgesproken. Vrouwen die voor deeltijd kiezen zijn volgens haar vaak ‘balanstrutjes’: ze willen werk maar ook allerlei andere dingen. Ze slaagde er niet in om duidelijk te maken wat daar dan mis mee is.

Deze week werd bekend dat ‘Balanstrutje’ is genomineerd voor Woord van het jaar 2018. Tegelijk met nog 17 andere woorden zoals Blokkeerfries. U kunt hier stemmen.

Het nieuwe fenomeen was de uitkomst van het SCP-rapport ‘Werken aan de start’. En dit schreven we er toen over:

Deze jonge vrouwen zijn goed opgeleid, vaak beter dan hun jonge mannelijke collega’s, hebben vaak ook hogere startsalarissen en dito kansen op de arbeidsmarkt. En toch kiezen ze vaak voor een deeltijdbaan. Het nieuws ging als een fragmentatiebom door de traditionele en social media. Met name in die laatste categorie gingen alle remmen los, niemand houdt ons daar immers tegen. Feiten en fictie, een ongelijke strijd. OPZIJ deed uiteraard flink mee aan de discussie, leest u dit en dat.