De wondere wereld van De Volkskrant: blote vrouwenbillen, heel functioneel

Met dank aan Lina Jager

Nog maar een dag geleden spraken we De Volkskrant en fotograaf Hans Aarsman aan op de keuze en duiding van een foto van de beëdiging van de Amerikaanse senator Kyrsten Sinema, ze is van Friese afkomst. We hadden een probleem met de keuze van juist die foto – er waren er van datzelfde moment een heleboel en verwezen er ook naar – en vervolgens de tekst waarin Aarsman het nodig vond om haar borsten en heupen te beschrijven.

Onze vraag: zou De Volkskrant zoiets ook doen bij een man?

Onze verwijzing was in korte tijd al de derde, eerder was atlete Dafne Schippers aan de beurt, haar dijen werden besproken in een wedstrijdverslag. Dat bracht in augustus 2018 zelfs de ombudsman van De Volkskrant zover om het probleem – maar hij beperkte zich tot sportvrouwen versus sportmannen – te bespreken.

En vervolgens de nieuw benoemde Amerikaanse ambassadeur in Polen. Daar stelde De Volkskrant ondermeer:

‘Als je de vrouwen de revue laat passeren waarop Trump valt- grote mond, grote onderkaak, grote boezem, knijpoogjes – dan past Georgette perfect in het rijtje.

Wij noemden dat ‘nauwelijks verholen seksisme’.

Vandaag gaat de krant er nog eens dunnetjes overheen, De Volkskrant laat dat ‘nauwelijks onverholen’ (zoals wij dat noemden) gewoon achter zich. Het is nu onverholen.

Zie de foto boven dit artikel, zo behandelt de krant vandaag de prangende vragen over het wel of niet aandoen of aanhouden van je jas in huis. Als het al een problematiek is, natuurlijk. In dat geval lijkt het ons een kwestie die jong en oud, vrouw en man raakt. Dus zet je er een foto van min of meer blote vrouwenbillen bij. Want ja, hoe moet je anders een winterjas visualiseren?

Is het wachten op de Page Three Girl?

%d bloggers liken dit: