Thierry Baudet. Hoe overspeel je je hand

Natuurlijk is er nog niets officieel. Dat is het pas zondagavond, weer zo’n Europese regel waar niemand iets van snapt. Er kan ook nog het een en ander afgerond worden en omdat de marges dan steeds één zetel zijn – erbij of eraf – wordt dat nog best spannend. Er kunnen zomaar partijen alsnog afvallen (SP en PVV), er kunnen ook – vooral als het er uiteindelijk toch nog van komt, die brexit – partijen alsnog een zetel krijgen. (Partij voor de Dieren).

De grote winnaar van de Statenverkiezingen – ene Thierry Baudet – staat er beteuterd bij, de adrenaline van die Statenverkiezingen was nog niet eens uit zijn lijf of hij moet alweer aan een andere wereld wennen. WTF was ook alweer ‘boreaal’? Nummer vier in plaats van nummer één, da’s niet eens een podiumplaats. En natuurlijk, als je niets had omdat je er eenvoudigweg nog niet was, dan is drie zetels best aardig. Maar je dacht de grootste te worden, alweer, dan doet het pijn als de sublimatie van de Europese Unie, Frans Timmermans, zijn partij aan een monsterzege helpt.

Thierry Baudet heeft sinds de Statenverkiezingen gewoon te veel van zichzelf laten zien. Zijn kijk op vrouwen. Zijn kijk op Rusland. Op MH17.

De – laten we het maar gewoon noemen wat het is – chaos in zijn partij waar niemand z’n positie zeker is en bovendien de financiële verhoudingen tenminste niet erg transparant zijn. En dat is een eufemisme.

Waar je er zomaar uitgegooid kan worden (Otten en De Haze Winkelman) om vervolgens toch weer omarmd te worden (De Haze Winkelman) als de wind uit een andere richting je opportunisme aanwakkert.

Het lijkt erop dat veel kiezers die Baudet eerder het voordeel van de twijfel gaven en hem zelfs als een mogelijk frisse wind in het politieke landschap zagen, gisteren toch maar hun neus hebben dichtgeknepen.

Meer over Baudet op onze site:

DE TRANSPARANTIE VAN THIERRY BAUDET: TENMINSTE ZES VERENIGINGEN EN STICHTINGEN OP ÉÉN ADRES. ER WORDT ONDERLING FLINK ZAKEN GEDAAN.

En

KAN IEMAND THIERRY BAUDET HELPEN?