Q&A met June ten Have van de Feminist March

Zondag 5 maart is het zover: de eerste Feminist March. We spraken daags voor het event in Amsterdam met June ten Have, de directeur van de Feminist March. “Ja, we zijn al een heel eind gekomen, maar nee, het einddoel is nog niet bereikt. Geef niet op en draag je steentje bij, al is het maar door middel van iets kleins.”

Onlangs veranderde de naam van Womens March naar Feminist March. Waarom deze verandering?
“We organiseerden Women’s March altijd al vanuit een inclusief oogpunt: iedereen was en is welkom, ongeacht hoe je je identificeert. De naam paste alleen niet meer volledig bij onze boodschap, namelijk dat gendergelijkheid over meer gaat dan alleen ‘man’ of ‘vrouw’ en dat we er voor iedereen zijn die op één of meerdere manieren benadeeld wordt door het patriarchaat. Daarom hebben wij gekozen voor deze inclusievere naam en ook meteen voor een nieuwe look. Met deze verandering hopen wij dat iedereen die onze visie deelt zich welkom voelt bij ons.”


5 maart is het zover. Wat kunnen we verwachten?
“Hoewel er dus meerdere veranderingen hebben plaatsgevonden, geloven we nog steeds in de traditionele formule van de mars zelf. Ook komende zondag trappen we dus weer af op de Dam met een podiumprogramma met een reeks sterke sprekers waar we trots op zijn. Zij zullen hun perspectief op de hedendaagse maatschappij delen en problemen onder de aandacht brengen die helaas ook anno 2023 nog steeds spelen. Denk hierbij aan de sociaaleconomische positie van alleenstaande moeders, de strijd van de vrouwen in Iran, de positie van sekswerkers, de vluchtelingencrisis en de gevolgen daarvan voor ongedocumenteerden, toegankelijke zorg voor transpersonen en nog veel meer. Al onze sprekers kun je vinden op onze social media. Na het podiumprogramma zullen we met zijn allen richting het Museumplein lopen.”

Hoe belangrijk is het om zo’n March te houden?
“De Feminist March als concept zal geen einde brengen aan de ongelijkheid, helaas. De waarde zit hem in de ene kant in het brengen van bewustwording rondom onderbelichte problemen. Wij zijn ons bewust van ons bereik en platform en proberen dan ook elk jaar thema’s uit te kiezen waar nog niet zoveel over wordt gepraat of die geen groot platform krijgen. Aan de andere kant zijn we er om te inspireren, verbinden en motiveren. Samengevat: Ja, we zijn al een heel eind gekomen, maar nee, het einddoel is nog niet bereikt. Geef niet op en draag je steentje bij, al is het maar door middel van iets kleins!”


Wat doen jullie zelf op Vrouwendag?
“Persoonlijk hoop ik op de bank te kunnen liggen, want meestal ben ik de dagen na de march helemaal kapot, en de rest van het team met mij. Ergens gedurende de dag zullen we ons echter moeten herpakken, want ’s avonds maken we onderdeel uit van Femtopia in Pakhuis de Zwijger. Feminist March organiseert daar een workshop zines maken, en er is een tentoonstelling met feministische kunst waar we aan hebben meegeholpen.”

De March is zondag, zijn jullie er helemaal klaar voor?
“We zullen de komende dagen nog genoeg te doen hebben, maar we hebben er in ieder geval heel veel zin in en hopen weer een mooie editie neer te zetten met elkaar. Hopelijk is er een goede opkomst, en ook niet onbelangrijk, geen regen! Neem dus allemaal je protestbord mee en sluit je aan op 5 maart om 13:00 uur op de Dam in Amsterdam.