Lieve lezers, wen er maar aan. De kans is groot dat u een ‘balanstrutje’ bent.

Als er één thema was dat deze week het nieuws – althans in ons land – domineerde, dan was het de explosieve uitkomst van het SCP-rapport ‘Werken aan de start’ j.l. maandag. Want wat bleek: de huidige generatie jonge vrouwen kiest overwegend nog altijd voor werken in deeltijd, een fenomeen waarin ons land wereldmarktleider is. Deze jonge vrouwen zijn goed opgeleid, vaak beter dan hun jonge mannelijke collega’s, hebben vaak ook hogere startsalarissen en dito kansen op de arbeidsmarkt. En toch kiezen ze vaak voor een deeltijdbaan. Het nieuws ging als een fragmentatiebom door de traditionele en social media. Met name in die laatste categorie gingen alle remmen los, niemand houdt ons daar immers tegen. Feiten en fictie, een ongelijke strijd. OPZIJ deed uiteraard flink mee aan de discussie, leest u dit en dat. Zijdelings roerden we nog even een bijzondere discrepantie aan tussen het overheidsstandpunt dat iemand economisch zelfstandig is bij een inkomen van € 920,- en het Centraal Bureau voor de Statistiek dat waarschuwt dat armoede dreigt onder de € 1.030,-. En uiteraard troffen we de Krant van Wakker Nederland in ons speelveld. De Telegraaf deed een rondje veronderstelde carrièrevrouwen en was er snel uit. In het bijzonder willen we u Elske Doets van reisorganisatie Jan Doets America Tours niet onthouden. Vrouwen die voor deeltijd kiezen zijn volgens haar vaak ‘balanstrutjes’: ze willen werk maar ook allerlei andere dingen.

Citaat: ‘Kinderen heb je niet alleen. De enige reden dat ik op topniveau presteer, is dat mijn man en ik onze schema’s gezamenlijk afstellen op dat van de kinderen’.

Je zou zeggen: da’s ook een balans, al is het er een waarin haar man mede-bepalend is. Niks mis mee. Maar het SCP-rapport toont dat ook jonge vrouwen zonder kinderen – of zonder partner – kiezen voor werken in deeltijd. Ze verdienen genoeg om in hun levensonderhoud te voorzien én houden tijd over voor andere zaken. Elske Doets maakt andere keuzes, doet het prima: haar carrière gaat als een speer, om uiteindelijk toch ook gewoon een balans na te streven. Dat is ook goed. Maar niet de enige optie. Dat ‘balanstrutje’ houden we erin. Als geuzentitel.